Przez całe lato trwa osiemnasty Małopolski Festiwal Smaku. 9 lipca w Brzeszczach gminę Oświęcim reprezentowały, częstując gości Festiwalu, gospodynie z kół w Grojcu i Porębie Wielkiej.
Wśród mnóstwa atrakcji najważniejszymi i najpyszniejszymi były smakołyki, potrawy, przekąski, sałatki i dania przygotowane przez panie z organizacji działających na ziemi oświęcimskiej. Za najsmaczniejsze uznano wilcze burgery z sałatką i stripsy z karpia królewskiego od samego Króla. Żurek na maślance uwarzony przez gospodynie z Poręby Wielkiej zdobył wyróżnienie.
Kołom gospodyń z gminy Oświęcim kibicowały zastępca wójta Halina Musiał i dyrektor Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji Jadwiga Szczerbowska. Szefem festiwalowej kuchni w Brzeszczach był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, znany z poprzednich edycji, wtórowały mu członkinie kół gospodyń wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami.
Oprócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, nie zabrakło warsztatów, zabaw i konkursów. Wydarzenie zwieńczyły pokazy iluzjonisty, występ zespołu Megitza i okolicznościowy tort.
Zdjęcia: OKSiR, UMWM